Toestemming uitwisseling patientengevens

Uw medische gegevens electronisch delen? Alleen met uw toestemming! 

 

Aan alle patiënten van huisartsenpraktijk het Ven.

 

Dit is een brief van uw huisartsenpraktijk met informatie over het uitwisselen van medische gegevens. De brief is bedoeld voor u en alle leden van uw gezin of woonverband.

 

Wij vragen u en al uw gezinsleden om TOESTEMMING te geven voor de uitwisseling van uw medische gegevens aan uw huisarts. De huisartsen, apothekers en ziekenhuizen in de regio vinden het heel belangrijk dat zoveel mogelijk mensen hun toestemming geven om medische gegevens te kunnen uitwisselen. Daarom krijgt u nu deze brief van uw eigen huisarts.

In deze brief leggen wij kort uit waarom dit belangrijk is. De folder bij deze brief geeft extra informatie.

 

Uitwisseling van medische gegevens is belangrijk voor goede zorg: Als u in het weekend of ’s avonds de huisartsenpost bezoekt of u haalt uw recept op bij de apotheek van het ziekenhuis/dienstapotheek, dan is het goed als de huisarts op de post of de apotheek in het ziekenhuis de belangrijkste gegevens over u kan opzoeken. Om goede en veilige zorg te geven is het belangrijk om te weten welke chronische ziekte u heeft, waar u allergisch voor bent of welke medicijnen u gebruikt. Vooral in spoedsituaties kan dat heel belangrijk zijn!

 

Waarom moet ik toestemming geven en waar geef ik toestemming voor? Uw huisarts, specialist en apotheker hebben een geheimhoudingsplicht en mogen niet zomaar medische gegevens uitwisselen. Door een verandering in de wet moet uw toestemming voor uitwisseling nu geregistreerd worden. Zonder die toestemming mogen hulpverleners geen medische gegevens uitwisselen. Als u toestemming geeft aan uw huisarts, kan een beperkte set medische gegevens worden uitgewisseld tussen huisarts en huisartsenpost en in de toekomst met de Spoedeisende Hulp. De gegevens kunnen alleen worden ingezien als het nodig is voor uw behandeling via speciale, beveiligde netwerken.

 

Meer informatie? In de folder vindt u extra informatie.

 

Hoe kunt u toestemming geven? Bij deze brief vind u TOESTEMMINGSFORMULIEREN, één voor u en evt een voor uw partner. Op het formulier vult u de naam van uw eigen zorgverlener in, uw eigen gegevens en uw handtekening. Het formulier kunt u inleveren op de praktijk. U kunt uw toestemming ook via de website geven, www.huisartsenhetven.nl of mailen naar info@huisartsenhetven.nl

Als u meer formulieren nodig hebt, maak dan een kopie of gebruik een apart leeg blad en schrijf de gegevens over. Let op: voor kinderen tot 16 jaar is toestemming van de ouders nodig en kinderen vanaf 12 jaar moeten ook zelf toestemming geven! U kunt altijd uw toestemming weer intrekken. Als u nog vragen hebt stel ze dan gerust!

 

Ook als u geen toestemming wilt geven, is het invullen van het toestemmingsformulier van belang. U kunt dan invullen, optie 2: nee, ik ga niet akkoord.

Met vriendelijke groet,

Huisartsenpraktijk het Ven,

J. Dunk, N. Thys, G. van Welsem,

A. van den Heuvel-Smits en S. Raes.

 

Toestemmingsformulier

 

Folder