Veelgestelde vragen

 • Veel gestelde vragen:
  • Ik ben vergeten de anticonceptie pil in te nemen

   Kijk op de site http://www.pilvergeten.nl

    

  • Ik ga op vakantie naar Turkije. Moet ik gevaccineerd worden?

   Bij een verblijf van 2 weken of korter is het advies een geldige DTP vaccinatie te hebben (10 jr) en zeker ook een vaccinatie tegen Hepatitis A. Steeds vaker wordt gekozen voor een combinatie van Hepatitis A en B. Verder is het zinvol voorzorgen te treffen tegen muggensteken. Bij een verblijf van 3 maanden of langer of meer dan 2 weken en bestaande gezondheidsproblemen is een advies op maat zinvol.

  • Ik heb wormpjes gezien in de ontlasting van mijn kind. Wat moet ik doen?

   Kleine witte wormpjes van maximaal 1 cm lang noemt men aarsmaden. Dit is de meest voorkomende worminfectie. Over het algemeen kan het weinig kwaad. De jeuk, vooral 's nachts kan erg vervelend zijn. Behandeling kan goed met vermox tabletjes. Deze worden niet door de zorgverzekeraar vergoed. De dosering is 1 tablet, na 2 weken te herhalen.

  • Wat moet ik doen om uitdrogen van mijn kind te voorkomen?

   1. Orisel junior; 20ml/kg/uur gedurende 4 uur. Dus 12 kg --> 12 x 20 = 240 ml/uur; dus 60 ml per     kwartier. 2. Voeden elk kwartier met kleine slokjes. 3. Tijdens dit voeden braken accepteren en doorgaan. 4. Een scheutje karvan Cevitam of appelsap door de Orisel is geen bezwaar. 5. Na 4-6 uur terug naar normale voeding. 6. Per 24 uur onderhouds-hoeveelheid vocht: 100ml/kg voor de eerste 10 kg, 50ml/kg voor de     tweede 10 kg en 20ml/kg voor de rest van het gewicht. Dit hoeft niet allemaal Orisel te zijn.

  • Wat is de ziekte van Pfeiffer?

   De ziekte van Pfeiffer is een infectie ziekte die veroorzaakt wordt door een virus dat in speeksel voorkomt. De ziekte begint vaak met keelpijn, koorts en opgezette klieren in de hals. Bij een gewone keelontsteking is de keelpijn na 5 dagen over. Bij de ziekte van Pfeiffer duurt de keelpijn vaak langer. De ziekte kan ook zonder keelpijn verlopen. Vaak is vermoeidheid het meest opvallende verschijnsel. Sommigen hebben daar weinig last van, anderen zijn zo vermoeid dat ze extra rust moeten nemen. Het is niet precies bekend hoe de besmetting verloopt. Duidelijk is dat het niet erg besmettelijk is. Het is maar zelden dat de huisgenoten de ziekte krijgen. Na besmetting duurt het vier tot zeven weken voordat de eerste ziekteverschijnselen optreden. Iemand die de ziekte heeft doorgemaakt kan het daarna niet nog eens krijgen. Er bestaan geen medicijnen tegen de ziekte van Pfeiffer. Antibiotica hebben geen zin.

  • Mijn kindje hoest zoveel. Kan het kinkhoest hebben?

   Kinkhoest is een luchtweginfectie die door een bacterie wordt veroorzaakt. In Nederland worden kinderen hiertegen ingeent. Desondanks komt kinkhoest voor bij kinderen. We zal dit altijd minder hevig zijn dan bij kinderen die niet zijn ingeent. Van 1 tot 3 weken na de besmetting beginnen verschijnselen van een verkoudheid met typische hoestbuien. Dit duurt ongeveer 3 weken. Dit hoesten lijkt in het begin op normaal hoesten maar gaat dan langzaam over in aanvalsgewijs optredende hoestbuien. Dit gaat soms gepaard met een benauwde gierende ademhaling. Dit is alleen gevaarlijk voor kinderen jonger dan 1 jaar. Na ongeveer 6 weken is een ongecompliceerde kinkhoest genezen. Door een bijkomende infectie kunnen de hoestbuien langer blijven optreden. De ziekte is vermoedelijk alleen in het beginstadium gevoelig voor sommige antibiotica. Hoestmiddelen etc. hebben geen enkele zin. Kinderen met kinkhoest mogen gerust rondlopen en met goed weer naar buiten gaan. Contact met andere kinderen moet wel vermeden worden.

  • Ben ik depressief?

   De zelftest staat op http://www.depressietest.nl